Deze informatie dient ter educatie en geeft inzicht in de relatie tussen SOA's, seksualiteit en mondgezondheid. Het vervangt geen medisch advies.
De rol van de tandarts bij het opsporen van seksueel overdraagbare aandoeningen
Ja, de tandarts kan symptomen in de mondholte signaleren die kunnen wijzen op een SOA. Het bespreken van seksualiteit kan ongemakkelijk zijn, maar bij vermoeden zal de tandarts doorverwijzen voor verder onderzoek en behandeling.
Niet alle SOA's worden alleen via seks overgedragen, maar ook bijvoorbeeld via prikincidenten of bloedtransfusies, zoals bij HIV en Hepatitis B. Daarom is het belangrijk elk prikincident te melden volgens protocol.
Een SOA kan de mondgezondheid beïnvloeden zonder dat de patiënt het meldt uit schaamte. Het is echter in het belang van de patiënt en de zorgverlener om een besmetting direct te melden.
Mogelijke signalen van een SOA in de mond zijn onder andere verkleuringen, bultjes, ontstekingen, wondjes en afwijkingen aan de tong. Sommige SOA's kunnen via orale seks direct de mondholte infecteren.
Samenwerking tussen tandarts en huisarts is nog niet standaard, maar gezien de relatie tussen mond- en algemene gezondheid is integratie wenselijk. Bij twijfel is het belangrijk om je te laten testen op een SOA.